2009. november 6., péntek

Új templomot terveznek Hetényegyházára


Egyelőre csak a virtuális térben, de már áll az új hetényi református templom. A látványtervei elkészültek, a jelenlegi gyülekezeti házzal azonos telken, a Kossuth Lajos utca 77. alatt szeretné felépíttetni Isten házát a Méntelek-Hetényegyháza Református Társegyházközség.


Az utóbbi években megnövekedett a református gyülekezet létszáma Hetényegyházán, ezért a társegyházközség pályázatot írt ki egy új templom tervezésére. A beérkezett két pályázatból a bírálók Czégány Sándor okleveles építészmérnök munkáját fogadták el, így ő kezdhet majd hozzá, hogy részletes építési terveket készítsen.


– A tanulmánytervek alapján át kell gondolnunk, hogy anyagi lehetőségeinkből mire futja. Egy templom felépítéséhez komoly pénzügyi háttér kell, először ezt kell megteremtenünk – mondta el a Petőfi Népének dr. Hamar Norbert, a hetényi egyházrész gondnoka.
Hamar Norberttől megtudtuk: megindul a templom részletes tervezése, de amíg elkészül a gyülekezet új otthona, addig is meg kell oldani egy a jelenleginél nagyobb helyiségek kialakítását baba-mama szoba, valamint a gyermek-istentiszteletek részére. Ezt a meglévő gyülekezeti házban –kisebb felújítással illetve a tervezés és kivitelezés megfelelő ütemezésével – kívánják áthidalni. Terveik között szerepel még egy úgynevezett reintegrációs épület felépítése is, uniós támogatással. Itt lehetőség nyílna arra, hogy felügyelet mellett értelmi sérültekkel foglalkozzanak, illetve egy interaktív kiállítótermet is berendezzenek.



Czégány Sándor okleveles építészmérnök terve volt a befutó
– A gyülekezeti háztól nyugatra kapna helyet a templom: úgy, hogy az egészségház előtti térről közvetlenül is megközelíthető legyen. A templom és a gyülekezeti ház között fedett, akár zárt összeköttetés lenne – mondta el a nyertes tervező, Czégány Sándor. Azt is megtudtuk tőle, hogy az új templomban körülbelül 120 ember ülhet majd le, az apszisban pedig lesz hely kórusnak vagy akár zenekarnak is.


1 megjegyzés:

  1. Reméljük a parkot továbbra is a Városrésszépítők tartják rendben, és örülhetünk a rengeteg virágnak:)

    VálaszTörlés