2009. november 21., szombat

MOSTOHA HETÉNYI KÖZPARKOK

A legutóbbi részönkormányzati ülésen parázs vita alakult ki, hogy a még „parlagon” heverő két szabad területünkkel mi legyen. Trungel képviselő asszony és Sipos alpolgármester úr azt szorgalmazta, hogy oldjuk meg úgy e „púpot a hátunkon”, hogy értékesítsük teleknek, és így kiadás helyett három telek árát zsebelhetjük be.
Alpolgármester úr biztosított bennünket arról, hogy szívén viseli városrészünket, de itt a lakosok nem igényelnek közparkot, játszóteret, sportpályát, hiszen a gyerekzsivaj, a focizó fiatalok zavarják a lakosokat. Tudja ő jól, hogy mi kell a hetényieknek. Egy játszótér megépítése, fenntartása, egy sportpálya üzemeltetése sok kiadással, munkával jár. De alig maradt szabad felület már e nyolcezres közösségnek, vigyázni kéne rá!
Kovács László kategorikusan ellenezte az eladást. Inkább egy kis forrást kért a munkákhoz, segítséget a hasznosításhoz, üzemeltetéshez. A központi parkot (és még sok mást) a Városrészszépítő egyesület gondozza, az ő munkájuk eredménye a színvonalas kert, a rengeteg virág. A város szinte semmivel nem járul hozzá Hetényegyháza közterületeinek építéséhez, működtetéséhez.
Sipos alpolgármester úr szükségtelennek ítélte meg e tevékenységet, ha kivonul e területről az egyesület, akkor a városgazdálkodás elvégzi a szükséges munkákat.
Dr. Nádasdi képviselő úr is a két terület hasznosítása mellett tette le a voksát. Meg kell kérdezni a lakosokat, hogy mit szeretnének, fás parkot, korszerű játszóteret, futballpályát stb. és pályázni kell a megvalósítására, a városnak meg pénzt kell biztosítani a fenntartására.
Megkerestük a két területet, elbeszélgettünk a környékbeliekkel.






A Tulipán utcai játszótér valóban nem EU-szabvány szerinti. Látszik azonban elhanyagoltsága mellett is, hogy használják, hogy jobb sorsra érdemes terület.
-Sokszor nagy itt a gaz nyáron legtöbbször a kutyások használják.
-Parkosítással, egy kis beruházással széppé lehetne tenni.
-Néha szeméttelepnek nézik, de azért figyelünk, hogy rend legyen.
-Látok néha óvódásokat, kisiskolásosokat is a parkban, érdemes lenne rendbe hozni.

A Petrovics utcai tér is egy kis törődésért kiált. A „gokart-pálya” mellett, a focikedvelők veszik birtokukba jelenleg is a gyepet. Itt már lehetőség lenne a terület nagysága miatt egy kézilabdapályára, kosárlabda pályára , és maradna hely a kicsik sportolására, játszóterére is.
-Itt sportpálya? Már évtizedek óta beszélik, de nem jutott rá soha. Én támogatnám.
-A kertes házakban nincs hely focizni, ez remek lenne a gyerekeknek, van úgy, hogy húszan is rúgják a bőrt, főleg nyáron.
-Sok a gyerek, meg itt nincs nagy forgalom, jó helyük lenne.
-Napközben alig vannak itthon az emberek, nem zavarnak itt senkit a lurkók.





A játszótér, sportpálya teljesen kézenfekvő, hiszen már spontán ekként hasznosítják. Az útépítések a Tulipán utca közelében folynak. A mély fekvésű játszóteret most lenne célszerű feltölteni, és tereprendezni. Mikor lesz pénz egy korszerű játszótér és sportlétesítmény megépítésére? Ki tudja. Pályázni mindenesetre már most is érdemes. Eladni azonban a területeket, és a közösségért lelkesen dolgozó Kovács Lászlót „elvadítani” biztosan nem érdemes.

3 megjegyzés:

  1. Kinek jutna eszébe eladni e területeket? Nem is engedné a lakosság. A Kovács-kertészetet meg kitüntetik minden évben, ki bántaná Lacit.

    VálaszTörlés
  2. Felháborító, hogy azt a kevés önkormányzati területet is el akarják adni ami van! Pláne a zöldfelületnek minősített részeket építési teleknek. Az első hozzászóló ha elolvasta figyelmesen, akkor láthatja, hogy a helyi képviselőnk Trungel Ilona egyik szószólója az eladásnak. Nem kellene minden pénzt ilyen-olyan rendezvényekre adni, hanem lehetne fokozatosan a Petrovics utcai részt fejleszteni. Egyik évben játszótéri elemeket kialakítani, másik évben parkosítani, fásítani. Gondolom Icukának valamelyik barátnője vetette fel az eladást!

    VálaszTörlés
  3. Én itt lakom a tér mellett, és örülnék neki ha nyáron nem csak egyszer lenne lenyírva a gaz,hanem legalább 3-4-szer , de mégjobban örülnék ha itt játszótér, vagy teniszpálya, esetleg parkosítanák,vagy valami hasonló lenne kialakítva.Biztoan lenne rá igény.

    VálaszTörlés