2009. november 25., szerda

MIKULÁSVIRÁG

Nekem az év végi ünnepek virága a mikulásvirág. Ha vigyázunk rá, a teljes ünnepi időszak alatt lakásunk dísze lehet. Hetényben természetesen a Kovács-kertészetben kell körülnéznünk, ha a szobánkat akarjuk feldíszíteni, vagy ha szeretteinket akarjuk megajándékozni.
Gyönyörű példányok. Nagyon sok színben termesztik, de nekem a piros az igazi.

Még a lencse is bepárásodott a gyönyörű virágoktól, na meg a kertészlánytól.


Ez már egy kész erdő. Csodásan díszlenek a virágok, hamarosa a családi otthonokat teszi meghitté, barátságossá.



Útban az üvegházakhoz láttam ezt a "fagyálló" káposztát, hát nem zabálnivaló?




Egy ismertető és jótanács a gondozáshoz, ha elbűvölte Önöket Kovács László decemberi ajánlata: a MIKULÁSVIRÁG

Az advent közeledtének csalhatatlan jele a virágboltokban a nagy piros leveles-virágos mikulásvirágok feltűnése. Az ünnepkör színeiben (piros-zöld) pompázó növény igazi hangulatos társa a karácsonyváróknak, gondozásáról most mindent elárulunk.
Ez a kutyatejfélékhez tartozó dísznövény Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették. A nagy becsben tartott növény azonban csak a hegyvidéki klímán maradt meg, ezért a mai Mexikóváros területén nem tudták termeszteni. Vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek. A Taxco mellett letelepedett ferences rendi szerzetesek Santa Pesebre ünnepén rendezett körmenetében már használták.Az USA-ban 1825-ben Joel Robert Poinsett, az USA első mexikói nagykövete révén vált ismertté. Az 1900-as évek elején Kaliforniában, Hollywoodban kezdték termeszteni, nemesíteni. A század húszas éveiben jutott el Európába, a hatvanas években még vágott virágként volt ismert, ma kizárólag cserepes növényként termesztik. A mikulásvirág Közép-Amerikában 3–4 méter magasra is megnőhet, a lakásban tartott példányok azonban ritkán érik el ezt a méretet. Ha óvatosan letörünk egy levelet, a seb helyén rögvest fehér tejnedv jelenik meg. Ez a nedv mérgező, tehát nem szerencsés, ha házi kedvencünk lenyalogatja.
Rövid nappalos növényA mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek. A klasszikus vörös szín mellett kaphatók krémfehér, rózsaszín, lazacszín és tarkán csíkozott fellevelű fajták is. A színes virágzati levelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul, csak rövid nappalos körülmények között, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb mint 10 óra. Ezt a termesztőüzemekben sötétítéssel oldják meg. A lakásban tartott mikulásvirág oldalhajtásain a színes fellevelű főhajtások elvirágzása után csak zöld levelek fejlődnek.
Tippek a gondozáshoz• A mikulásvirágot óvjuk a tűző napsugaraktól, de a lakás napfényes részén helyezzük el! • A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól távol egy olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 20 °C között ingadozik. 23 °C felett a növény biztosan pusztulásra van ítélve. • A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézipárásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.• Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak.




2 megjegyzés:

  1. Hát el vagyok ájulva:)))
    Gratulálok! Szuper! Ügyesek vagytok! Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a virágok, át is nézek Lacihoz, kedvet kaptam egy két kaspóra.

    VálaszTörlés