2009. november 23., hétfő

Móricz-fa, vagy legalább is, ami megmaradt belőle



Hetényegyháza egyik nevezetessége közel négy éve jobblétre szenderült. A hatalmas kocsányos-tölgy 1848-ban látta meg a napvilágot (?), és büszkén magasodott a határban, míg 2006 telén egy vihar kettérepesztette a törzset, és a tavaszt sem tudta már megélni, mert kidőlt a faóriás. Az erdészek szerint nem lehetett volna semmi kép megmenteni, a több mint 6 m kerületű matuzsálemet, sorsa egy pár évvel korábbi villámcsapással megpecsételődött. A hatalmas tömegű fát, az élelmes honpolgár szorgalmasan el kezdte hordani, de szerencsére egy kis civil-összefogással sikerült a nagyobb darabokat a Holdfény-kúria védelmébe kimenteni. A tervezett fafaragó-táborból csak a lelkesedés valósult meg, a székely vicchez hasonlóan a „fogpiszkáló” a művelődési házban látható.
2008-ban a kecskeméti önkormányzat egy tájékoztató táblával segítette az emlékhely megőrzését. A Városrészszépítő Egyesület parkosított, sövényt ültetett, padot helyezett ki, és a féltve őrzött eredeti utód is megkezdheti fejlődését, talán 150 éves jövő áll előtte is.
A helyén maradt kidőlt óriási tuskó még így is impozáns látványt nyújt, aki arra jár, pihenjen le pár percre, és gondolkodjon el az életről, elmúlásról.

A bemutatótáblán elolvasható a Móricz-fa története, és látható még teljes pompájában is e nagyszerű kocsányostölgy.
A park helyi védettséget élvez. Területe tiszta, karbantartott, még így ősszel is szép a környezet.
Ime a csemete, reméljük tanúja lesz ő is dicső koroknak.
Sem mi vandál rongálás, szemetelés. Olyan jó lenne évek múlva is erről beszámolni.

1 megjegyzés:

  1. REMEK! Életemben nem hallottam erről a helyről,ha nem olvastam volna ma se tudnék róla! Legközelebb megnézem.

    VálaszTörlés