2009. december 18., péntek

MADÁRETETÉSRŐL OLVASÓNKTÓL











Mivel etessük kerti kedvenceinket?

Napraforgó :A madarak etetésére lehetőleg ne az emberi fogyasztásra alkalmas sózott, nagyobb szemű magvakat használjuk!

Dióbél
Klasszikus téli madáreledel a dióbél. Ez a termés ugyanis nemcsak számunkra, emberek számára rejt értékes zsírsavakat és ásványi anyagokat, de a tél folyamán egészséges táplálékul szolgál a cinkéknek, zöldikéknek, verebeknek is. Ha nagyobb mennyiségű diót pucolunk a karácsonyi sütésekre készülve, ne feledkezzünk meg az ablakpárkányra vagy a madáretetőbe is tenni néhány, félben megtört diót!

Szalonna bőre
A húsfélék főként azoknak a madaraknak lehetnek táplálékaik, amelyek elsősorban kukacokkal, férgekkel, rovarokkal tömik a bendőjüket más évszakokban. Apróra vágott szalonnát, puhább felvágottat leginkábba feketerigók fogják előszeretettel fogyasztani a zimankós időszakban.

Szárított gyümölcsök
Téli vendégeink minden bizonnyal kiugranak majd a bőrükből egy szénhidrátban gazdag, enyhén édeskés és savanykás szárított almakarikától vagy mazsolától. Az almát szeleteljük vékonyan, tegyük előmelegített sütőbe és rövid ideig szárítsuk!
A mindennapi teendőinkhez befér egy kis gondoskodás is:)





Hogyan etessük a madarakat?

- A madáretetésre a legalkalmasabb napszak a kora reggel vagy a késő délután lehet.
- Ha kiosztottuk a napi betevőt, hagyjuk magukra a madarakat. Ha az ablakpárkányra tettük az eledelt, ne leskelődjünk, ne mozgassuk hirtelen a függönyt. Tartsunk kellő távolságot, amíg a széncinkék, rigók bátorságot merítenek.
- Lehetőleg hagyjunk némi vizet is a madarak számára - épp csak annyit, hogy tudjanak kicsit szürcsölni belőle, de fürödni ne tudjanak.
- Azt a helyet, ahol etetünk, igyekezzünk folyamatosan tisztán tartani - így elkerülhetjük, hogy a madarak egymásnak fertőzéseket adjanak át.
- A madáretetőt olyan helyre tegyük, ahol a macska, kutya nem férhet hozzá!

Miért étessük a madarakat?

A téli időjárásnak kiszolgáltatott, színesebbnél színesebb madarak látványa kicsiknek-nagyoknak egyaránt vidám jelenség - akár lakásban, akár házban lakunk. Ha azonban kertes ház az otthonunk, nemcsak a madarak egészségéért, életben maradásáért tehetünk azzal, ha rendszeresen biztosítjuk számukra a megfelelő táplálékot. A madarak legtöbbje ugyanis a tavasz beköszöntétől egészen őszig - jótettünket meghálálandó - a kertünkben kártékonykodó élőlényektől - tetvektől, csigáktól - szabadíthatja meg növényeinket.


Formádi Erika
Ausztrália

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése