Kányádi Sándor: Nagyanyó-kenyér
Búzát vittem a malomba,
hej, de régen volt,
amikor még a Küküllőn
malom duruzsolt.
Megőröltem a búzámat,
lisztje, mint a hó,
Örült neki a ház népe,
kivált nagyanyó.
Sütött is az új búzából
olyan kenyeret,
illatára odagyűltek
mind a gyerekek.
Azóta is azt kívánom:
legyen a világ
olyan, mint a búza közt
a kék búzavirág.
Mindenkinek jusson bőven
illatos-fehér,
ropogósra sütött, foszlós
nagyanyó-kenyér!
Búzát vittem a malomba,
hej, de régen volt,
amikor még a Küküllőn
malom duruzsolt.
Megőröltem a búzámat,
lisztje, mint a hó,
Örült neki a ház népe,
kivált nagyanyó.
Sütött is az új búzából
olyan kenyeret,
illatára odagyűltek
mind a gyerekek.
Azóta is azt kívánom:
legyen a világ
olyan, mint a búza közt
a kék búzavirág.
Mindenkinek jusson bőven
illatos-fehér,
ropogósra sütött, foszlós
nagyanyó-kenyér!
Ha a magyar embernek jó kenyere van, mindig akad hozzá legalább egy kis zsír, szalonna, vagy egy darab kolbász, és akkor már nem lehet olyan nagy baj:)
Hetényegyházán öt éve üzemel Viszokai János péksége, és gyártja legnagyobb megelégedésünkre a lökösházi kenyeret.
Ez a szerény kinézetű üzem, és kis vegyesbolt, ezreknek állít elő péksüteményt, hagyományos kenyeret, és az utolérhetetlen házi-kenyeret.
Ez a szerény kinézetű üzem, és kis vegyesbolt, ezreknek állít elő péksüteményt, hagyományos kenyeret, és az utolérhetetlen házi-kenyeret.
Viszokai János nem csak tulajdonos, cégvezető, mester, hanem egyenesen művésze e hivatásnak, szenvedélye
a minél tökéletesebb kenyér, pékárú előállítása.
a minél tökéletesebb kenyér, pékárú előállítása.
Egy 1790-ből származó receptet kíván most is adaptálni a mai követelményeknek megfelelően. Kizárólag halasi lisztbő, komlóvirág-maláta-korpafőzet kivonattal és természetesen "E"-k nélkül. Kányádi tiszteletére talán Nagyanyó-kenyere lesz a neve. De más, egészséges termékeken is töri a fejét, tehát ez azt jelenti, hogy hamarosan találkozunk majd ezekkel a finomságokkal is a polcokon.
Lökösházán, Déván (román beütéssel) és itt nálunk Kecskeméten üzemeltet pékséget és látja el a cég közeli és távoli boltokat, pesti árúházakat friss, ropogós, illatozó termékeivel.
Lökösházán, Déván (román beütéssel) és itt nálunk Kecskeméten üzemeltet pékséget és látja el a cég közeli és távoli boltokat, pesti árúházakat friss, ropogós, illatozó termékeivel.
Francia zsemle sorakozik a tepsin. A kenyér alapanyag már bedagasztva, pihen a jó meleg üzemben.
A hagyományos vizeszsemléket formáznak a pékek ügyes kezei.
Kiflik már a kelesztőben melegszenek. Kellemes munkahely ez, így télvíz idején.
A műhely falán a tavalyi siker emléke. Rossz nyelvek szerint az idén azért nem nevezett a versenyre, hogy más is nyerhessen:) Ez persze vicc. Nem a kupákért, oklevelekért küzdenek, hanem a fogyasztókért! A nemzetközi siker sem foglalkoztatja Jánost, de majd kicsattan a büszkeségtől, mikor meséli, hogy nyáron összefutott Párizsban egy turistacsoporttal, és ott emlegették az Ő csodálatos "lökösházi kenyerét".
A jó házikenyér alapja a kiváló alapanyag, a dolgos kéz, és a jó kemence. A hetényi berendezést is Ő tervezte és építette meg.
Mérlegelni kell, hogy a kenyér pontosan annyi súlyú legyen, mint amit kifizetünk a boltban.
Két kenyeret gyúrnak egyszerre, fő az energiatakarékosság.
Gyűlnek a cipók a munkaasztalon. Még koraeste van, de ütemesen kell dolgozni, hiszen hajnali kettő körül be kell rakodni a készárút a teherautókba, hogy a pestiek is a kenyér ínycsiklandó illatára ébredhessenek.
Mennyit fizettek ezért a dicshimnuszért? Azért jó a cikk, meg a cipó is:)
VálaszTörlésJajjj..ha a dicshimnuszokért fizetnének, én már milliomos lennék:))
VálaszTörlésÜgyes vagy, szerkesztő! Minden elismerésem!
A Cseh-pékség nyerte az idén a kamara díját. Arról is készül egy ilyen cikk, vagy csak jövőre:) M.I.
VálaszTörlésSzépek szépek, de nekem a szöszike még jobban tetszik:)
VálaszTörlésNincs is jobb a friss es finom hazi kenyernel illetve ciponal...En is csak most jottem ra mennyire fontos a kenyer a mindennapi eletunkben....:)
VálaszTörlésNagyon jo a cikk>...Illetve a cikkek:)
"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..." - de nem akármilyet, üdvözlet a minőség mestereinek!
VálaszTörlésPesten ill. környékén hol lehet ezt a kenyeret vásárolni??
VálaszTörlésIgen, jó a cikk, gondolom a kenyér is...
Szeretném megkóstolni, no de ezek a rosszindulatú
üzenetek... no ezek vagyunk mi, nemhogy örülnétek a sikernek!!!!!
Szívből köszöntöm a Pékséget!